Suluboya en sevilen boya tekniklerinden biridir.Suluboya kullanırken farklı teknikler kullanılabilinir.
Sulu boyalar, su ile karıştırıp çalışıldığı için bu ad verilmiştir. Bu boyalarla yapılan resimlerin kendine özgü tekniği vardır. Boyanın yapısının da etkilediği özellikler şunlardır; Sulu boya şeffaf olduğu için, boyanın altında kalan kurşun kalem izleri dahi gözükür.Yan yana sürülen iki renk, suyun yardımı ile kaynaşır .Böylece renkler arasında hoş bir pasaj(geçitler) elde edilir.Çalışırken renklerin açıktan koyuya olan değerleri, boyanın istenilen derecede sulandırılması ile sağlanır.Beyaz boya guaj resimde kullanılır. Sulu boyada ise kağıdın beyazlığından yararlanılması resme güzellik veren teknik özelliklerden biridir boyama süngerle boyama baskı yaparak boyama.
Kağıda nasıl boyanır?
Suluboya yaparken fırça ve bir de kavanoz olması gerekir fırça ve su olmadan suluboya yapamayız. Suluboyayı resme başlamadan önce boyamızı güzelce bütün renkleri Islatmamız gerekli suluboya da renklerin daha yoğun ve daha belirgin olabilmesi İçin.Boyamanızda daha kolaylaşır.
Suluboya da fırçayla üst üste aynı yere sürmemiz gerekir ; çünkü kağıdımız yırtılır. Fırçayla boyayı kağıdımıza sürdükten sonra kurumasını beklemeliyiz sonra tekrar üzerini rengi fırçayla sürebiliriz. Kağıdımızı çok sulandırmadan kullanmamız daha uygun olur çünkü renkler dağılabilir. Renkler birbirine karışır .Suluboya da önce açık renkleri kullanıp kağıdımıza uygulamalıyız sonra koyu tonları kağıdımıza sürmemiz gerekir suluboya resminde kurşun kalemi ya da kalem kullanmadan fırça ile çizim yapıp sonra boyayabiliriz.
Siyah renkten kaçınmalıyız çünkü resmimizi kötü bir duruma getirebilir. Suluboya da geri yani tekrar oluşturma yapamayız bozulduğunda yırtıp yeniden başlayabiliriz.
Beyaz renk ise suluboya da çok kullanılmaz açık tonu sadece rengin içine fazla su kullanırsak rengi açık hale getirebiliriz çok renk karışımı yapamayız baz renkleri karıştırırsak bile istediğimiz etkiyi alamayız.